User Tools

Site Tools


info:kretskortsetsning

Kretskortsetsning

Steg 1 - Utskrift och belysning

När skall utskriften spegelvändas?
Topplagret (där t.ex paddar för ytmonterat ligger) skall skrivas ut spegelvänt. Bottenlagret (där t.ex paddar för hålmonterat ligger) skall skrivas ut normalt, däremot skall text som ligger där spegelvändas i CAD-programmet (vilket det blir per default i Eagle).

Det mest kritiska under hela etsningsprocessen är att få en bra mall. Det är viktigt att välja den skrivare som har flest nya toner och ger bäst svärta. Gör gärna flera utskrifter på olika skrivare, håll dem mot en lampa och kolla vilken som har bäst svärta. Det finns många olika sätt att få en bra mall men den metod vi rekommenderar är den första av de nedanstående.

Mall av transparent 60g skisspapper - REKOMMENDERAS

Skriv ut med en högupplöst skrivare med bra toner på skisspappret och använd den som mall. Fördelen är att man kan etsa tunna banor utan att behöva dubbla utskrifter vilket krävs om man använder OH-film.
Lasertonerna fastnar bra på pappret samtidigt som man har transparens som närmar sig OH.
Skisspappret kombinerar med andra ord det bästa av två världar.

Mall av dubbelt OH

Skriv ut samma mall på två OH-blad. Se till att det är OH som tål laserskrivare, annars riskerar man att förstöra skrivaren! Tejpa sedan ihop OH-bladen så att banorna ligger ligger över varandra. Var noggrann! Denna variant fungerar bra när det inte är så små banor. Har man däremot små banor så blir det svårt att få banorna att ligga ovanpå varandra. Hur man ställer in skrivaren för att skriva ut på OH-blad hittar hu här.

Mall av dubbla utskrifter på samma OH-blad

En variant av ovanstående metod är att mata in samma papper två gånger i skrivaren och på så sätt få bättre tryck. Det gäller här att lägga pappret i pappersfacket på samma sätt bägge gångerna för att få ett bra resultat. Ofta lyckas det bättre om man har ett “Manual feed” där man matar in papper ett åt gången. Många av LTU's skrivare har sådana. Hur man gör det på XP-els skrivare kan du läsa om här.

Vilken av ovanstående metoder du än använder så skall du alltid se till så att trycket p å pappret kommer mot kortet. Papprets tjocklek är inte försumbart. Se även till att använda den bästa skrivaren, det gör skillnad!

När mallen är klar lägger man den i UV-lådan med trycket uppåt. På den lägger man sitt kort med den sida som skall etsat nedåt. Kontrollera att det inte ser spegelvänt ut genom att hålla OH-filmen mot laminatet och kolla. Fullborda mackan med nån slags vikt på ovansidan (t.ex den glasskiva som ligger i UV-lådan) så att laminatet ligger tätt mot mallen. Ställ sedan in timern och slå på UV-lådan.
Köp en dricka på XP-el medan du väntar!

Av naturliga skäl ska man inte lysa för kort tid. Man bör heller inte lysa för länge då tonerna inte absorberar allt UV-ljus. En ytterligare komplikation är att UV-rör åldras vilket förändrar belysningstiden. De övre rören åldras snabbare än de nedre eftersom det tyvärr finns en switch som slår av de nedre ibland. Använd ej denna switch.

Nedan är en empiriskt framtagen tabell över lämpliga tider.

OH/skisspapper1 min
Vanligt papper 3-4 min

Steg 2 - Framkallning

Varning: Akta ögon och kläder då etsvätska och framkallare är frätande!
Var inte korkad, använd skyddsutrustning

Om belysningen gått väl så har lacken blivit skadat där det inte skall vara något koppar. Denna skadade lack skall nu tvättas bort med framkallare vilket i vårat fall är kaustiksoda. På XP-el använder vi Mr Muscle, en orange burk som finns i verkstan. Kaustiksoda är egentligen lite för starkt men det funkar och är mycket billigare än “riktig” framkallare.
Blanda 1 tsk kaustiksoda i glasskartongen fylld med 2-3 dl vatten, detta är nu din framkallare.

  1. Lägg ner kortet i glasskartongen och häll på hälften av framkallaren. Blaska runt så länge det kommer lilafärgade slingor från kortet, det är det skadade lacket som löses upp.
  2. Om det lila inte vill ge med sig efter 20 sekunder, ta då upp kortet igen och håll det under rinnande vatten. Gnugga försiktigt med fingrarna tills att det inte känns halt längre (dvs all kaustiksoda är bortspolad). Gnugga nu hårdare så att det lila försvinner och det blir ljuskopparfärgat mellan banorna.
  3. Ta lite mer fräsch framkallare och blaska runt med kortet i ytterligare 10-15 sekunder och tvätta igen enligt steget ovan.
  4. Skölj av kortet noga, även på baksidan. Det får inte komma framkallare i etsvätskan vid etsningen. Om du nu ser banorna tydligt så är det dags att etsa, om inte så misslyckades antagligen belysningen.

Steg 3 - Etsning

Häll upp etsvätska i kastrullen (blanda ny om det inte finns någorlunda fräsch, dvs ej alltför blå). Värm upp kastrullen till 50oC. Varken mer eller mindre. Rör om med termometern så att det är lätt att se. Ställ kastrullen på vickbrädan när vätskan är 50oC.

Doppa ner kortet lite snabbt (5-10 sekunder) i den uppvärmda etsvätskan (läs nästa paragraf) och ta upp det igen. Kopparn skall nu ha blivit ljusare överallt där den skall bort. Om det ser “flammigt” ut mellan banorna eller på andra ytor som skall etsas bort så kan du ta upp kortet igen och skölja med vatten och pröva tvätta en gång till med framkallare enligt punkt två i framkallningssteget.

Lägg ner kortet i kastrullen på vickbrädan tills det är färdigetsat, ta då upp det och skölj av. Dags att tvätta bort lacket som är kvar på banorna med T-sprit på en papperstuss. Du skall se att kopparen blir märkbart ljusare när du tvättar. Tvätta ordentligt, det blir mycket svårare att löda om det finns lack kvar.

Om allt gått vägen så är kortet nu klart för borrning och lödning. Tänk på att kolla efter kortslutningar mellan alla banor som ligger nära varandra. Om någon bana gått ihop med en annan kan man använda mattkniven och dela på dom. Det är värre med avbrända banor, då måste man bygla eller göra ett nytt kort.

info/kretskortsetsning.txt · Last modified: 2017/10/11 20:32 by afoht